I forbindelse med udgivelsen af Grå magi – Pigen fra månehøjen I tidligere på året, har forfatter, Lene Krog, lavet en blogtour i denne uge, hvilket jeg synes lød som en sjov idé som jeg måtte være med i. 

I forbindelsen med blogtouren, har Lene gæstet bloggen og har skrevet nedenstående, om hvorfor fantasy også er for voksne. Selv anmelder jeg bogen senere på ugen i samme forbindelse 🙂 Håber i vil nyde læsningen lige så meget som mig.

Tre gode grunde til at fantasy også er for voksne

Jeg har en veninde, som jeg har kendt siden 2. klasse. Vi har altid læst meget sammen, og hun er blevet tvangsindlagt til at læse alt, jeg nogensinde har skrevet. Næsten. Hun læser stort set ikke andet end fantasy, og en masse af det. En dag snusede vi lidt rundt i en boghandel og endte ved fantasybøgerne, som alle var placeret under et skilt, hvorpå der stod ”Børne- og ungdomslitteratur”. Hun blev så sur. Hvorfor var det, at fantasy helt automatisk røg ind under børnelitteratur? Hun syntes bestemt ikke, at det hun læste, var for børn.

Jeg kender godt følelsen. Jeg synes jo heller ikke, jeg skriver børnebøger. Men fordi genren er fantasy, er det ofte i den aldersgruppe, den havner. Derfor blev jeg så glad, da jeg opdagede, at der var nogle biblioteker, der havde placeret Grå Magi under ”voksen” og ”fantasy”. Yay! Er det så småt ved at blive en ting? I så fald sidder jeg her ved computeren og stritter med armene lige op i vejret.

Her er tre gode grunde til, hvorfor fantasy altså også er en genre for voksne.

1) Tag på en virkelighedsflugt. Sommetider er vores egen verden bare for meget. Hvad enten det er hele verdenssituationen eller bunken med vasketøj, der suger livskraften ud af os, så er der indimellem brug for at flygte til en anden verden, hvor alting er muligt. Verdener, der er fyldt med magi, spøgelser, troldmænd, engle, havfruer eller dæmoner. Og vigtigst af alt helte og heltinder, der rejser sig, ser ondskaben i øjnene og kæmper til det sidste. I fantasybøgerne skal hovedpersonerne så grueligt meget igennem, men der er altid håbet, og vi ved, at det næsten altid ender med, at de gode vinder over de onde på en eller anden måde. Og det er da alt andet lige mere spændende end denne verdens bøller og de opgaver, der unægteligt følger med voksenlivet, såsom at stoppe sure underbukser i vaskemaskinen. Det handler alt sammen om balance – også her: en dosis realisme og en dosis virkelighedsflugt. Man kunne jo nærmest påstå, at fantasy gør dig til en langt mere afbalanceret voksen 🙂

2) Se verden med nye øjne (og overlev den). Har du set, hvad der sker ude i verden i dag? Hvis det ikke ligner indledningen til en dystopisk fantasy, så ved jeg da ikke hvad. Men vi ved ikke, hvordan det ender. Og hvem bliver heltene, der redder verden? Det kunne måske være en idé at læse nogle tips og tricks til, hvordan man overhovedet overlever jordens undergang 😉 Der er desuden rigeligt med paralleller til vores egen verden i fantasybøgerne. Her finder du fx alvorlige temaer såsom krig, diskrimination, overgreb, ensomhed, klimaændringer, etc. – de er blot pakket ind i magi, og kan (i min ydmyge mening) være meget mere spændende end den realistiske pendant. Og måske forstår du endog emnerne bedre, hvis du ser på dem fra et mere objektivt perspektiv. Hvem ved, måske finder du endog inspiration og styrke i fantasygenren til at rejse dig op og kæmpe mod uretfærdighed i din egen verden? Måske er det dig, der ender med at blive helten?

3) Bliv et bedre menneske. Fantasyfilm hitter på det store lærred. De skovler penge ind over hele verden. De har publikummer i alle aldersgrupper, og det stilles der ikke umiddelbart spørgsmålstegn ved. Det er okay for voksne at se en fantasyfilm i biografen, mens man åbenbart er barnlig, hvis man læser en fantasyroman (der måske ovenikøbet lægger til grund for filmen). Men det skal du, kære fantasylæser, slet ikke spekulere over, fordi for det første læser du, og det er sundt for din hjerne. Og så udfordrer du din fantasi, og du styrker din forestillingsevne, fordi du selv skal sætte billeder på det, du læser – det gør Hollywood ikke for dig. Måske tænder det endda din kreativitet, mens det i hvert fald styrker din empati, fordi du lærer at identificere dig med mange forskellige typer mennesker (og dyr og andre væsner) i de bøger, du læser. Man kunne næsten argumentere for, at man bliver et bedre menneske af at læse fantasy 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.